ИНТЕГРАЦИЈА РОМА У ДРУШТВУ-СТАЛНИ ЗАДАТАК
7.04.2012

Поводом Светског Дана Рома-8.априла, Центар за активну комуникацију и Повереник за Ромска питања Градске општине Палилула организовали су у сали Нишког културног центра пригодну свечаност где су истакнутим појединцима, организацијама и представницима медија додељена ПРИЗНАЊА за допринос побољшању друштвеног положаја Ромске популације у оквиру Декаде Рома. Након поздравне речи Бојана Зенуловића и Драгана Османовића, присутним гостима се обратила Душица Давидовић, члан Већа Града Ниша а затим и Илија Јоцовић, помоћник начелника Управе за привреду и одржив развој. О положају Рома говорили су и представници Националног савета Рома и Лиге за Декаду Рома.

Овој свечаности у Нишком културном, центру присуствовали су и представници Ромских удружења из Прокупља, Крагујевца, Пирота, Врања, Сокобање, Бујановца, чланови културно-уметничких друштава, ликовни уметници, вокални солисти, хип хоп извођачи, драмски аматери. Они су приказали део стваралаштва на сцени НКЦ у Палилули.

У Градској општини Палилула, према попису из 2002. године, има око 3.435 припадника ромске популације, мада је тај број много већи. „Општина Палилула, веома одговорно ради на потпуној интеграцији Рома у друштву- чинимо све, у границама наших надлежности, каже проф.др Игор Новаковић, председник општине да нестану предрасуде приликом запошљавања, школовања, остваривања здравствене неге и решавања проблема становања, да нема дискриминације по било ком основу. Међутим, потребно је одређена питања квалитета живота ромске популације системски решити, посебно стамбене услове, начин обављања самосталне делатности. Општина Палилула, покушава да кроз разне пројекте у сарадњи са градом и донаторима обезбеди додатна средства за ове намене.