ТЕРИТОРИЈА И ГЕОСТРАТЕШКИ ПОЛОЖАЈ

Република Србија Нишавски округГрад Ниш

Градска општина Палилула је једна од пет градских општина града Ниша, формирана септембра 2004. године и њена територија се простире јужним ободом нишке котлитне правцем исток - запад.  Назив је добила по градској четврти у јужном квадрату Ниша око Палилулске рампе и иза ње, укључујући и подножје Светониколског брега. Првобитно Палилулско насеље је још као периферни део града, пре спајања са Нишом постојало као посебно насеље. По ослобођењу Ниша од Турака 1878. године, а нарочито са изградњом пиротске пруге,  дошло је до спајања Ниша са палилулским насељем. Као градске четврти под овим именом познати су стари делови Београда и Крагујевца, а као сеоско насеље познато је село Палилула између Сврљига и Књажевца.

По јужном ободу нишке котлине, територију данашње ГО Палилула закриљују својим питомим падинама брда Делијски вис, Апеловац, Светониколски брег, Кованлук, Чекрков брег, Горица, Калач брдо и брдо Бубањ. Са градским језгром ГО Палилула повезана је старим прелазима и подвожњацима код источне Трошарине, Апеловца, Палилулске рампе, Жожине капије и Лесковачке капије . Територија Општине обухвата и 15 сеоских насеља.

Општина Палилула је природно - географски комбинација равничарског (у сливу Нишаве и Јужне Мораве) и брдско-планинског рељефа. П овршинаопштине је 117,37 километа ра квадра тних, и по попису из 2002.  године у њ ој жив и 72.165 становник а од чега 54.596 живи у градском подручју, а  17. 569 у сеоском подручју . Међутим, према проценама стручњака, услед великог броја избеглих лица са простора Косова и Метохије, на територији Градске општине Палилула живи око 90.000 становника

Суседне општине су:  Медијана Нишка Бања Црвени Крст Гаџин Хан Дољевац  и  Мерошина .

Град Ниш се налази на 43 степена, 19  минута и 34 секунде севернегеографске ширине и на 21 степен, 54  минута и 6 секунди источне географске  дужине .

КЛИМАТСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

Ниш се на лази у Нишкој котлини б лизу ушћа Нишаве у Јужну Мораву . Путеви који воде на југ долином  Мораве се код Ниша рачвају ка југу према Солуну и  Атини и на исток ка  Софији и Истамбулу .

Умерено-континентална клима .

Средња годишња температура је 11,2°Ц .

Најтоплији месец је јул са просечном температуром од 21,2°Ц а најхладнији јануар са средњом температуром од 0,2°Ц

 

Real time web analytics, Heat map tracking