• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

АУТОРСКИ ПЕРФОРМАНС ГРУПЕ ГРАЦИЈА У НОВОМ САДУ

Autor:

У Дигиталном омладинском центру у Новом Саду уметнички караван Групе Грација у Нишу, под уметничким руководством мр Сузане Петровић, извео је свој ауторски перформанс "СУЗАНА" чија је главна тема Дестигматизација Стерилитета. Овај уметнички колектив бави се  активизмом кроз уметност. У садејству различитих уметности (музике, глуме, плеса, сценског покрета, фотографије и звука) доносе нови уметнички правац "ЛАКРИМАЦИЈА" ( од латинске речи Lacrima што значи суза) који се бави актуелним темама. Покровитељ овог пројекта је Градска општина Палилула Ниш и њен председник Братислав Вучковић.

„Сматрамо да је живот саткан и од тужних догађаја које човек не треба да доживи као пораз већ да у себи нађе снагу и моћ прихватања ствари какве јесу и пронађе лепоту живота у нечему другом. Позивамо људе на међуљудско разумевање, емпатију и љубазност, истичу учесници уметничког каравана. Умеће срећног живота је  кроз прихватање и емпатију. Сузана је жена која се суочава са ендометриозом и стерилитетом. А публика у Нишу, Београду и Новом Саду имала је прилику да, сазна како ендометриоза и стерилитет утичу на живот једне жене. Уметнички руководилац групе Грација мр Сузане Петровић истиче да је циљ овог пројекта да стерилитет не буде табу тема и да се не етикетирају људи који се суочавају са овим животним изазовом. Драго ми је што је овај перформанс наишао на велике емотивне реакције публике где су критике биле у суперлативу. Допрли смо до срца и душе људи и послали најлепшу поруку: љубав и разумевање изнад свега.

Професор Сузана Петровић је покренула иницијативу да се уведе факултативни предмет "репродуктивно васпитање" у образовним установама. Покровитељ овог пројекта је Градска општина Палилула Ниш и њен председник Братислав Вучковић. Чланови ауторског перформанса "СУЗАНА" имају у плану да о Дестигматизацији Стерилитета упознају јавност и у другим срединама широм Србије. (Д.В)

close