• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

КАКО ДО ПАМЕТНИХ И ОДРЖИВИХ ЗАЈЕДНИЦА?

Autor:

У Крагујевцу је 10.априла отворена конференција, као почетак пројекта „Путовање у паметнију будућност: Изградња паметних и одрживих заједница у Србији“, чији је организатор Нордијска пословна алијанса у сарадњи са четири нордијске амбасаде у Србији (Шведске, Данске, Норвешке и Финске).

На овом скупу одржане су и две радионице на којима су представљена решења која градове чине „паметнијим“ када су у питању инфраструктура, комуналне услуге и животна средина. Циљ конференције је да се покрене Мапа пута паметних градова за Србију, користећи знања и искуства нордијских земаља, заједно са добрим примерима који се примењују у градовима и општинама у Србији.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, најавио је да ће Крагујевац бити пилот пројекат првог паметног града, као и да ће пројекти за развој паметне инфраструктуре и одрживих заједница у локалним самоуправама бити реализовани широм земље. Дигитализација јавне управе је још једна карактеристика паметних градова, а Србија већ годинама чини огромне напоре на том плану, рекао је министар Јовановић.

Рад конференције пратила је и делегација Градске општине Палилула Ниш (Велизар Пешић, Ивана Јоциоћ Веселић и Владан Бараћ).

Према прогнозама, до 2050. године чак 60 одсто светске популације ће живети у паметним градовима. Ова револуција урбаног живота ће значајно обликовати будућност Србије, али намеће се питање шта су заправо паметни градови и како, на пример, паметни градови користе системе који смањују гужве у саобраћају и скраћују време путовања, речено је на скупу.

Партнери на пројекту су Национална алијанса за локални и економски развој, Стална конференција градова и општина, док значајну подршку пружају Министарство за информисање и телекомуникације и Министарство за државну управу и локалну самоуправу.(Д.Видојковић)

close