• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

УДРУЖЕЊЕ МАКЕДОНАЦА ОБЕЛЕЖИЛО ИЛИНДЕН -ДАН РЕПУБЛИКЕ У НИШУ

Autor:

Удружење грађана „Вардар“ обележило је у Нишу национални празник „Илинден“, највећи македонски празник који се обележава од Илинденског устанка 1903.године. Обележавању 120 година Илиндена присуствовала је и амбасадорка Северне Македоније у Србији Михаела Веселинов, председник Националног савета македонске националне мањине Борче Величковски, као и представници Нишавског округа и градских општина Пантелеј, Палилула и Медијана.Из Градске општине Палилула овом догађају присуствовали су општински већници Саша Усеновић и Предраг Петровић. Овај догађај је окупио и представнике других удружења са којима „Вардар“ сарађује. Уручене су захвалнице Градској општини Пантелеј и Средњој музичкој школи.

„Један од циљева обележавања Илиндена је управо то да на једном месту заједно са представницима локалне самоуправе, установа културе, са удружењима са којима сарађујемо и медијама, заједно се подсетимо шта значи Илинден за македонски народ и да га заједно обележимо. Приликом обележавања, традиција је да уручимо пар захвалница појединцима и установама које то заслужују, пратећи и подржавајући рад нашег Удружења“, поручио је Благе Петрушевски из удружења „Вардар“.

Саша Усеновић , члан Општинског већа Палилуле истакао је да имају добру сарадњу са овим удружењем и честитао је празник свим Македонцима. „Презадовољни смо сарадњом са Удружењем „Вардар“. Сарађујемо кроз разне програме, као и кроз наше „Палилулско вече“ које организујемо у Нишу. Овом приликом бих захвалио нашем домаћину и честитам предстојећи Дан државности Македонцима“, изјавио је Усеновић.

Удружење грађана македонске националне мањине Нишавског округа „Вардар“ Ниш децембра ове године навршава 21 годину рада. Добитници су бројних награда и признања, а највећи проблем су им, како истиче Благе Петрушевски, мале просторије, јер не могу да сместе сва признања.

Проглашени су за најбоље удружење у Србији и награђени су признањем Свети Климент Охридски.(В.Милићевић, Нишке вести, фото Д.В)

close